آیین رونمایی و نقد مجموعه رباعی «این کوه سرش همیشه زیر برف است» اثر محمد عالیزاده در فرهنگسرای خاوران برگزار شد.
به گزارش ترنم شعر مجموعه رباعی «این کوه سرش همیشه زیر برف است» به همت انتشارات سوره مهر و با همکاری کانون ادبی خاوران سربلند منتشر و رونمایی شد.
این مراسم با حضور دکتر غلامرضا مستعلیپارسا، دانشیار رشته زبان و ادبیات فارسی و عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی، جمعی از شاعران کانون ادبی خاوران سربلند و با اجرای استاد حمیدرضا شکارسری برگزار شد.
دکتر پارسا در بخش اول ضمن توضیحاتی در باب رباعی و تاریخچه این قالب ادبی از آغاز تا امروز، افزود: رباعی قالبی ایرانی است و تاکنون افسانههایی نیز برای آن ساختهاند. چارخانه، ترانه، چارانه، الدوبیت و… نامهایی است که از دیرباز تاکنون به رباعی نسبت دادهاند.
او در بخش دوم صحبتهایش درباره مجموعه رباعی «این کوه سرش همیشه زیر برف است»، نیز گفت: مضامین این رباعیات بسیار امروزی است. شاعر کاملا در امروز زندگی میکند. مضامین بخشی از رباعیات عاشقانه، بخشی اجتماعی، بخشی ایدئولوژیک و بخشی دیگر مربوط به محیط زیست است که با توجه به این مضامین معتقدم اگر طبق همین دستهبندیها به زیر چاپ میرفت، مجموعه یکدستتری داشتیم.
دکتر پارسا ادامه داد: در مجموع 90 رباعی در این کتاب وجود دارد که تا حد زیادی در آنها از شگردهای ادبی بهخوبی استفاده شده است.
در این نشست شاعران حاضر به شعرخوانی پرداختند و اشعارشان از سوی استادان و شاعران حاضر در جمع نقد شد.
استاد شکارسری، مسئول و منتقد این نشست، نیز درباره این مجموعه گفت: «این کوه سرش همیشه زیر برف است» حاوی رباعیهایی است متنوع. آنقدر متنوع که هر مخاطبی را با هر سلیقهای با خود همراه میسازند.
وی افزود: «عالیزاده» مضمونیاب خوبی است و حتی فارغ از بیتهای نخست، خوب توانسته رباعیهایش را با مضمون جذاب بیت دوم جمعوجور کند. او بهدرستی دریافته که بسیاری از مخاطبان رباعی این روزگار از این قالب ضربه میخواهند؛ ضربهای عاطفی که هم لذتی هنری در پی داشته باشد و هم اشارهای بیرونمتنی. پس چنانکه ذکر شد، از قدرت مضمونیابی خود برای این منظور بهدرستی بهره میبرد.
شکارسری ادامه داد: «این کوه سرش همیشه زیر برف است» مجموعه رباعیهایی است که به اندازه محتوای خود، به فرم خود نیز متوجه هستند. از 90 رباعی این مجموعه، 82 رباعی، یعنی بیش از 93 درصد آثار مردفاند. به عبارت دیگر شاعر به فرم و تأثیر موسیقی کناری کارهایش هم توجه داشته است. این امر بهویژه در هنگامی که ردیفها طولانیاند، عواقب و مشکلاتی را در زبان و بیان شعر ایجاد کردهاند؛ اما در کل میتوان رباعیهای «عالیزاده» را در ردیف رباعیهای موفق این سالها دانست.
در پایان برنامه، محمد عالیزاده، مؤلف این مجموعه، نیز ضمن تشکر از حضور میهمانان، درباره مجموعه تازه منتشرشده خود گفت: پیشازاین با دکتر پارسا در تهیه و تدوین دو کتاب پژوهشی همکاری داشتهام. کتابهایی با عنوان «نقد و بررسی ویژگیهای شعر بازگشت ادبی» که در سال 91 به همت نشر بایا منتشر شده و کتاب «زر ناسَره: بازشناسی چیستی شعر نامرغوب» که در نمایشگاه امسال در نشر اَفرود عرضه شد.
این شاعر خاطرنشان کرد: برخی از اشعار حساسیتزا بود که انتشار آن در سوره مهر نیز به حساسیت آن میافزود؛ بههمیندلیل درهم و نامنظم منتشر شدند؛ ضمن اینکه رباعیهایی در این مجموعه وجود داشت که توصیه شده بود کمی تعدیل یا حذف شوند؛ اما در جلسات متعددی که با مسئولان دفتر شعر حوزه هنری داشتیم، هر دو طرف کمی از مواضع خود عقبنشینی کرده و به توافق رسیدیم. با همه اینها بازخوردها درباره کتاب خوب و مناسب بود و به اعتقاد عدهای با سعه صدر با این کتاب برخورد شده است.
لازم به ذکر است که این مجموعه بهتازگی با تیراژ 1250 نسخه به چاپ رسیده است.
در پایان این مراسم از سوی انجمن ادبی خاوران سربلند لوح تقدیر و هدیهای به رسم یادبود به دکتر پارسا اهدا شد و این نشست با گرفتن عکسهای یادگاری به پایان رسید.